HR-Fleur---Marjan-van-Houwelingen--8625-combi

Als er één ding is waar ik niet tegen kon vroeger…

Ik hoop dat je mij al wat langer kent. Want als je me kent, komt dit niet als een donderslag bij heldere hemel. Maar anders komt het misschien best hard over. En is het confronterend voor je, sterker nog, de kans is gróót dat dit confronterend is.

Want wat is nou dat ene ding waar ik absoluut niet tegen kon vroeger?
Nu schaam ik me er bijna voor.
Maar toen, jarenlang eigenlijk, kreeg ik juist last van plaatsvervangende schaamte als mensen het deden.
En wát deden ze dan.

Nou, je kent het wel. Emotioneel gedoe. Hysterisch reageren. Hoop bombarie om níks. En het ergst? Die huilpartijen, jankend en schreeuwend tegelijk.
Mannen heb ik er niet vaak op kunnen betrappen. Bij vrouwen zag ik het wel, privé en zakelijk soms.
Maar waar ik ook was: ik vond het vréselijk.
Ik wist toen ook nog niet dat het zo moeilijk is om géén oordeel te hebben/voelen/vellen over anderen, maar dat terzijde.

Waarom vertel ik dit?
Dit zegt, of zei, heel veel over mij. Ik voelde me vreselijk ongemakkelijk als iemand dusdanig zijn emoties toonde. Omdat ik het zelf helemaal niet deed. Nooit.
Dus ik walgde ervan, maar tegelijk was ik ook bijna jaloers: hij of zij deed het wél. Hij of zij uitte zich tenminste.
Ik niet. En eigenlijk was dat uit angst. Omdat ik bang was dat áls ik dan een keer ‘direct vanuit de heup’ zou reageren in een conflictsituatie, dat het dan meteen dodelijk zou zijn.

Ik schaamde me niet voor die ander, ik was bang voor mezelf. En kroop daardoor nog meer terug in mijn koelbloedige onverstoorbaarheid. Met die veilige muur om me heen, waardoor ik zakelijk erg betrouwbaar was, maar privé steeds moeilijker verbinding maakte met mijn naasten.
Herken je dat? Al dan niet met schaamrood op je kaken?

Dit is geen uitzondering natuurlijk. Heel veel mensen herkennen dit. En doen er wat aan. Want je kunt er best wat mee. Je kunt léren om te reageren op dingen die je ziet, voelt en waarover wordt gepraat. Vanuit je emotie, maar wel gelijkmatiger en met je pistool gewoon veilig in het holster.
Op die manier kun je meer voelen. Meer uiten. Krijg je meer balans. En verspil je bakken minder energie. Is dat wat jij zou willen? Bel me gerust eens voor een gratis kennismaking. Ik doe aan telefonische buitencoaching waarmee je een veel leuker mens kan worden voor jezelf, juist als je zo’n broodnuchter /onverstoorbaar/rationeel type bent.

Wil je als eerste een nieuw artikel van mij lezen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Deel het waar je kan...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *